Почина доаенът на българската ревматология професор д-р Панайот Цонков Солаков, д.м.н.  (1930 - 2019)
Професор Солаков е роден в град Пловдив. Завършил е медицина в родния си град (1954г.). Кариерата си започва в град Чирпан, а по - късно завежда кабинет по кардиология в Окръжна болница на град Пловдив. През  1968 година е назначен за асистент в Катедрата по пропедевтиката на вътрешните болести при професор д-р Антон Митов (1909 - 1975). Избран е за доцент по вътрешни болести през 1979г и за професор през 1990г. Има признати специалности по ревматология, кардиология и вътрешни болести. Специализирал е при професор Цончев в София, професор Kahn в Париж и при академик Насонова в Москва. Основател е на Клиниката по ревматология към МУ - Пловдив и е първи неин ръководител. Бил е ректор на Медицинския университет в град Пловдив за периода (1991 - 1995)
Носител е на званията:  “ИНТЕРНИСТ НА 2010 ГОДИНАТА”, “ПОЧЕТЕН ЧЛЕН НА ВСЕРУСКОТО ДРУЖЕСТВО НА РЕВМАТОЛОЗИТЕ” , на почетния знак на Община Пловдив, на почетния знак на МУ - Пловдив и на Почeтен знак I степен на Българското дружество по ревматология.
Поклон пред паметта му.


 

Съобщение

На 29.03.2019г от 12.30ч. в Аулата на УМБАЛ Св. Иван Рилски - гр. София, бул. Акад. Иван Гешов 15, ще се проведе Общо събрание на БДР за приемане на финансовите отчети за 2017-та и 2018-та година.
Поканени са всички членове на БДР.

Съобщение

На 29.03.2019г от 14.00ч. в Аулата на УМБАЛ Св. Иван Рилски - София, бул. Акад. Иван Гешов 15 ще се проведе експертна среща, на която ще се приемат консенсуси за лечение на РА, АС, ПсА, Подагра, ОА (гонартроза), СЛЕ, ПСС, ПМ/ДМ и васкулити.
От името на Ръководството на БДР имам удоволствието да поканя на заседанието следните колеги: проф. Р. Рашков, проф. Зл. Коларов, доц. С. Монов, доц. Ив. Шейтанов, доц. М. Иванова, доц. Цв. Петранова, доц. Ан. Тончева, доц. Л. Маринчев, д-р Б. Операнов, д-р Д. Янева, доц. К. Яблански, доц. Н. Николов, проф. Ан. Баталов, проф. М. Панчовска, доц. М. Генева-Попова, д-р Р. Каралилова, проф. Ст. Владева, д-р В. Решкова, д-р Д. Калинова, д-р Н. Стоилов, д-р Р. Ганчева, д-р Вл. Бояджиева, д-р Ал. Копчев, д-р Цв. Георгиев, д-р Цв. Йонева, д-р Т. Шивачева, д-р С. Христова.

Очаквам активно и ползотворно обсъждане на експертната среща.


С уважение,
Проф. Румен Стоилов
Председател на БДР
Гр. София  

---

Консенсус за псориатичен артрит
Консенсус за артрозна болест
Консенсус за аксиален сполнидоартрит
Консенсус за ревматоиден артрит
Консенсус за прогресивна системна склероза
Консенсус за системен лупус еритематозус
Консенсус за подагра
Консенсус по ОБУЧЕНИЕ И НИВО НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА ЛЕКАРИТЕ, ПРОВЕЖДАЩИ УЛТРАЗВУКОВО ИЗСЛЕДВАНЕ НА МУСКУЛО-СКЕЛЕТНАТА СИСТЕМА


Уважаеми колеги,
 
за мен е изключителна чест и удоволствие да Ви поканя на тазгодишното издания на националната конференция по ревматология, която ще се проведе между 30 май и 2 юни 2019 г. в конгресния център на хотел Интернационал, к.к. Златни пясъци.
 
Конференцията е най-голямото национално събитие в областта на ревматологията и като такава ни дава възможността да се запознаем с върховите постижения в областта на ревматологията, да дискутираме по-актуални въпроси и не на последно място, утвърдени специалисти и млади колеги да обменят ценен опит.
 
Научната програма на Конференцията ще включва изследователски тези, които обединяват достиженията на световните практики и съвременния клиничен опит в България. Няма да пропуснем и сателитните симпозиуми на водещите фармацевтични компании, които ще ни запознаят с модерните и бъдещи технологии и лекарствени разработки.
 
От мое име и от името на Организационния комитет на Националната конференция по ревматология с удоволсвие ще Ви приветствам в хотел Интернационал!

С уважение,

Проф. Румен Стоилов

Председател на Организационния комитет
Председател на Българско дружество по ревматология

 

Първо съобщение и регистрационен формуляр


 

 

Уважаеми колеги и пациенти,

Бихме искали да отправим към Вас покана за участие в научно-изследователски проект на тема “Ранно насочване на пациенти с възпалителна болка в гърба към ревматолог с цел ранно поставяне на диагноза аксиален спондилоартрит и ранно лечениe.”

Целта на предстоящия проект е да стартира обучителна кампания сред пациенти с болка в гърба, невролози, ОПЛ, ортопеди и травматолози и други специалисти за ранно разпознаване на симптомите на нерентгенографски аксиален спондилоартрит като префаза за евентуално последващо развитие на анкилозиращ спондилит.

Прегледите при специалист ревматолог ще се провеждат в три основни ревматологични центъра в България – Клиника по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. София, Клиника по ревматология на УМБАЛ „Каспела“ гр. Пловдив и Клиника по ревматология на УМБАЛ „Св. Марина“ гр. Варна.

Очакваме вашето съдействие.


С уважение,

Проф. Д-р Румен Стоилов, дм

Председател на Българско дружество по ревматология

Доц. д-р Мариана Иванова, дм

Клиника по ревматология, УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ ЕАД гр. София


  Скриниращ въпросник за възпалителна болка в гърба (PDF)

Брояч: 2008-2014 - http://bgcounter.com/?sts,year,,,,rheumato